ΓΛΩΣΣΑ


   

Για τους γονείς η τηλεόραση είναι διασκέδαση, ενώ για μας θεωρείται κακή συνήθεια.
Πέστε μου τώρα, η μαμά σου να πάει χορευτικό και σένα να σε στέλνει για γαλλικά και αγγλικά.
Α, ναι, και το άλλο το κόλπο με τον ύπνο. Στις εννιά το βράδυ που αρχίζουν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες (το μόνο που αφήνουν να βλέπεις στην τηλεόραση) λένε: «Πάνε να κοιμηθείς», εντάξει, αυτό αντέχεται, αλλά να μη σε αφήνουν να δεις πόσο έληξε;.                   Χ.Τ. 



Για τους γονείς οι ασχολίες είναι όποιες θέλουν, ενώ για τα παιδιά δε διαλέγουνε μόνα τους.
Για τα παιδιά το διάβασμα είναι υποχρέωση, ενώ για τους γονείς είναι μια ξεκούραση.
Ο ύπνος για τα παιδιά είναι να κοιμούνται νωρίς, ενώ για τους γονείς κοιμούνται όποτε θέλουν.


Οι μεγάλοι μερικές φορές δεν μας καταλαβαίνουν.
Μπορεί να έχουν διάφορες δουλειές ή να ξεκουράζονται και να μην έχουν την ευκαιρία να     
ασχοληθούν μαζί μας. Αν όμως το κάνουν δεν θα το κάνουν από υποχρέωση.


Το διάβασμα για τους γονείς είναι ξεκούραση ενώ για τα παιδιά είναι υποχρέωση. Οι γονείς κάνουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν ενώ εμείς πρέπει να πάρουμε άδεια. Ο ύπνος για τους γονείς είναι όποτε θέλουν ενώ για τα παιδιά όποτε μας το επιβάλουν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μας πούνε. Παράδειγμα να πάμε να πετάξουμε τα σκουπίδια. Τέλος οι γονείς βλέπουν την τηλεόραση σαν διασκέδαση ενώ στην πραγματικότητα είναι μια κακή συνήθεια.           Θ.Σ.



Οι μεγάλοι μερικές φορές δεν μας δίνουν την προσοχή που θέλουμε. Κάποιοι γονείς τα βράδια αφήνουν τα παιδιά στο σπίτι με την γιαγιά και τον παππού για να βγουν να διασκεδάσουν .Όμως είναι κακή συνήθεια γιατί αργούν πολύ .Το βράδυ και η γιαγιά και ο παππούς δεν ξέρουν τι να φάμε. Τις ασχολίες τις κάνουν όποτε τους κατέβει και εμείς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε .Όταν εμείς διαβάζουμε οι γονείς ξεκουράζονται και δεν βοηθάνε τα παιδιά στα μαθήματα. Εμείς κοιμόμαστε νωρίς για να είμαστε ξεκούραστοι γονείς κοιμούνται πολύ αργά και την άλλη μέρα είναι κουρασμένοι και ρίχνουν το φταίξιμο σε μας.       Δ. Σ. 









‘’ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ ’’
       Πιστεύω ότι η αστυφιλία θα έπρεπε σιγά-σιγά να μειώνεται. Δεν το λέω για μένα, το λέω για τους ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα. Τι καταλαβαίνουν; Άδικα αφήνουν το χωριουδάκι τους, τον τόπο τους και πηγαίνουν να ζήσουν στην ονομαζόμενη ‘’  ΠΟΛΗ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ ‘’ Εγώ πιστεύω ότι δεν θα το έκανα ποτέ αυτό!    N. TΣ.



«Άνθρωποι... Πουλιά ,είναι αντίθετα»

Στην εικόνα που βλέπουμε , οι άνθρωποι φεύγουν από το χωριό «Επαρχία» που είναι γεμάτο με λουλούδια, χωρίς καυσαέριο και πηγαίνουν στην Αθήνα που εκεί θα «πεθάνουν» από το πολύ καυσαέριο. Πάλι τα πουλιά κάνουν το αντίθετο, δηλαδή φεύγουν από την Αθήνα και πηγαίνουν στην Επαρχία. Το πιο σωστό για εμένα, νομίζω ότι τα πουλιά που φεύγουν από το πολύ καυσαέριο, τον πολύ και βαρετό θόρυβο, τα πολλά αυτοκίνητα και πηγαίνουν σε ένα πιο ήσυχο τοπίο, δηλαδή σε ένα χωριό για να παίρνουν καθαρό οξυγόνο, να μυρίζουν τα λουλούδια χωρίς κανένα αυτοκίνητο και θόρυβο, ενώ οι άνθρωποι κάνουν «εντελώς» το αντίθετο.



Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην πόλη και φεύγουν από το χωριό. Αντιθέτως τα πουλιά από την Αθήνα πηγαίνουν στο χωριό.

 Μια οικογένεια πηγαίνει στην Αθήνα αλλά κάνει λάθος γιατί στην Αθήνα έχει καυσαέριο. Τα πουλιά κάνουν το σωστό γιατί φεύγουν από το καυσαέριο και πάνε στον καθαρό αέρα. Για αυτό κατά την γνώμη μου οι άνθρωποι κάνουν λάθος. Νιώθω λυπημένος γιατί αν όλοι εγκαταλείψουν τα χωριά τους και πάνε στην Αθήνα τα χωρια θα έχουν λιγότερους κατοίκους και θα μικρύνουν.







    Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΑ
     Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας ψαράς. Μια μέρα που ψάρευε, στα δίχτυα του βρήκε ένα ξύλινο σεντούκι. Το άνοιξε και είδε ότι είχε μέσα ένα θησαυρό από χρυσά νομίσματα και κοσμήματα. Γεμάτος χαρά βγήκε στην στεριά. Όταν γυρνούσε στο σπίτι του συνάντησε ένα άλογο και αυτό του είπε να πάει τον θησαυρό στον βασιλιά για να τον μοιράσει στον λαό. Αυτός δεν το άκουσε και κράτησε τον θησαυρό για τον εαυτό του.
     Τότε ένα μαύρο σύννεφο βγήκε και τον ακολουθούσε όπου πήγαινε. Ο ψαράς κατάλαβε ότι έπρεπε να ακολουθήσει τη συμβουλή του αλόγου. Πήγε τον θησαυρό στον βασιλιά που πραγματικά τον μοίρασε στον λαό.
      Ο κόσμος ευχαρίστησε τον ψαρά και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.





Τροφές των αρχαίων Ελλήνων




Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν:


  • όσπρια (φασόλια, φακές, κουκιά),
  • λαχανικά (λάχανα, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, βολβούς, μαρούλια),
  • φρούτα (σύκα, σταφίδες, καρύδια, φουντούκια, ψητά κάστανα),
  • σταρένιο ή κριθαρένιο ψωμί,
  • ελαιόλαδο,
  • ελιές,
  • κρεατικά (χοιρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο κρέας, πουλερικά και κυνήγια)  
  • ψαρικά - οστρακοειδή (σαρδέλες, αντζούγιες, μύδια, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, καβούρια κ.α.)
  • γάλα  
  • κρασί.





Με τα παραπάνω είδη παρασκεύαζαν τα φαγητά τους που τα περισσότερα ήταν απλά και νόστιμα.




Μερικές σπεσιαλιτέ τροφές των προγόνων μας ήταν οι εξής:

  • γλυκά όπως η σησαμίς (παστέλι), οι πλακούντες, η άμμιλος (τούρτα), η μελιτούτα (είδος γαλατόπιτας), τα αρτοκρέατα (είδος κρεατόπιτας), τα τήγανα (λουκουμάδες)
  • ο γάρος (είδος σάλτσας ψαρικών)
  • ψαροκεφτέδες
  • διάφορες πίτες
  • ο μέλας ζωμός (αρχαίοι Σπαρτιάτες)


Έτρωγαν συνήθως τρεις φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ). Πρώτα έτρωγαν οι άνδρες και μετά οι γυναίκες.


Επίσης διοργάνωναν στα σπίτια των πλουσίων τα λεγόμενα συμπόσια (φαγητό και κρασί με την συνοδεία αυλού που συμμετείχαν μόνο άνδρες) και στα πιο φτωχικά σπίτια τα συσσίτια (κοινά γεύματα μεταξύ ανδρών όπου όλοι οι συμμετέχοντες συνεισέφεραν στα φαγητά).





ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑ
     Η Κορνοφώλια είναι ένα από τα αρχαιότερο  χωριό του νομού Έβρου, με την παράδοση αυτή το ξεκίνημα της ανάγεται σε μια μεγάλη πόλη  που ήταν χτισμένη στο Δερβένι. Την πόλη που ήταν αυτή την ταύτισαν οι πρόγονοι μας με μία ξακουστή πόλη της Θράκης, την  Πλωτινούπολη ,την όποια έκτισε ο αυτοκράτορας Ιουστιανός ,προς τιμή της συζύγου του πλωτίνη . Μια πηγή με άφθονο νερό και , όπως είναι φυσικό γύρο του οργίαζε η βλάστηση. Λυγαριές  ,βατσινιές , συχνά και αιωνόβια δέντρα περικύκλωναν και σκέπαζαν την περιοχή , χορτασμένα από τα νερά της πηγής .Στα κλαδιά των  πανύψηλων δέντρων κρυμμένα μέσα στην πλούσια  φυλοσοια τους έκτιζαν τα πουλιά τις φωλιές τους . Χαρακτηριστικό πουλί της περιοχής η Κουρούνα . Από τις φωλιές των κουρούνων πήρε το όνομα του ο συνοικισμός Κορνοφωλεα – Κόρνο φώλεα – Κορνοφωλιά . Στο ρήμα κορωνιάζω – κουρνιάζω , που σημαίνει εγκαθιστούμε, στήνω τη φωλιά μου καθώς και στην ομηρική λέξη κόρνος , που σημαίνει ξύλο αυλακωτό .                                                                                                                             ΕΛΕΝΗ   


4 σχόλια: