Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012


«Όταν ένας  ¨άγριος¨ … δεν καταλαβαίνει»

 

Το 1854 , ο μεγάλος Λευκός αρχηγός στην Ουάσιγκτον ( ο Φράνκλιν Πηρς,  πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών ) πρότεινε να αγοράσει μια μεγάλη ζώνη από τις εκτάσεις των Ινδιάνων και υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενης εγκατάστασης για τον ινδιάνικο λαό . Η απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Σηάτλ , θεωρήθηκε ως η πιο ωραία και πιο ουσιαστική διακήρυξη που έγινε ποτέ για το περιβάλλον .

«Πως μπορείτε να πουλήσετε τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης . Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη . Επειδή ακριβώς δε μας ανήκουν η δροσιά του αέρα και η διαύγεια του νερού , πως είναι δυνατόν να τα αγοράσετε ;

Κάθε κομμάτι αυτής της γης είναι ιερό για το λαό μου . Κάθε βελόνα του λαμπερού πεύκου , κάθε αμμουδερή κοίτη ποταμού , κάθε κομματάκι ομίχλης μέσα στα σκοτεινά δάση , κάθε ξέφωτο και κάθε βούισμα  εντόμου είναι ιερό στη μνήμη και στην εμπειρία του λαού μου . Οι χυμοί που τρέχουν μέσα στα δέντρα μεταφέρουν τις μνήμες του ερυθρόδερμου ανθρώπου .Οι νεκροί των λευκών ανθρώπων ξεχνούν τον τόπο που γεννήθηκαν , όταν πάνε περίπατο μέσα στα άστρα . Οι δικοί μας νεκροί δεν ξεχνούν ποτέ αυτήν την υπέροχη γη , γιατί είναι η μητέρα του ερυθρόδερμου ανθρώπου . Είμαστε ένα μέρος της γης , κι αυτή πάλι ένα κομμάτι από μας . Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι οι αδερφές μας · το ελάφι , το άλογο , ο μεγάλος αετός είναι οι αδερφοί μας . Τα βράχια στους λόφους , το πράσινο χρώμα των λιβαδιών , η ζεστασιά του πόνυ και ο άνθρωπος όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια . Γι` αυτό και όταν ο μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον μας παραγγέλνει ότι θέλει να αγοράσει τη γη μας , ζητάει πολλά από εμάς . Ο μεγάλος αρχηγός μας παραγγέλνει ότι θα μας εξασφαλίσει ένα μέρος έτσι που να μπορούμε να ζήσουμε άνετα μεταξύ μας . Θα γίνει ο πατέρας μας και εμείς τα παιδιά του . Θα σκεφτούμε , λοιπόν , την προσφορά του για ν` αγοράσει τη γη μας . Αλλά δεν θα είναι κι εύκολο . Γιατί αυτή η γη είναι για μας ιερή .

Αυτό το πεντακάθαρο νερό που κυλά στα ρυάκια και στα ποτάμια δεν είναι μόνο νερό , αλλά  και το αίμα των προγόνων μας . Αν σας πουλήσουμε γη , πρέπει να θυμάστε ότι είναι ιερή και ότι κάθε αντανάκλαση στο καθαρό νερό των λιμνών μιλά για τα γεγονότα και τις μνήμες της ζωής του λαού μου . Ο ψίθυρος του νερού είναι η φωνή του πατέρα του πατέρα μου .

Τα ποτάμια είναι τα αδέρφια μας , σβήνουν τη δίψα μας . Τα ποτάμια μεταφέρουν τα κανό μας και τρέφουν τα παιδιά μας . Αν σας πουλήσουμε τη γη μας , πρέπει στο εξής να θυμάστε , και να διδάσκετε στα παιδιά σας , ότι τα ποτάμια είναι τα αδέρφια μας , και τα δικά σας , και πρέπει να δείχνετε στο εξής σ` αυτά τα ποτάμια την τρυφερότητα που θα δείχνατε στον αδερφό σας .

Ξέρουμε ότι ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τα ήθη μας . Ένα κομμάτι γης μοιάζει σ` αυτόν μ` ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι , γιατί είναι ένας ξένος που έρχεται μέσα στη νύχτα και παίρνει από τη γη αυτό που έχει ανάγκη . Η γη δεν είναι ο αδερφός του , αλλά ο εχθρός του και μόλις την κυριεύσει πηγαίνει μακρύτερα . Εγκαταλείπει τους τάφους των προγόνων του και αυτό δεν τον ενοχλεί . Ο τάφος των προγόνων του και η κληρονομιά για τα παιδιά του πέφτουν στη λήθη . Συμπεριφέρεται στη μητέρα του , τη γη , και στον αδερφό του τον ουρανό , σαν να ήταν πράγματα που αγοράζονται , που λεηλατούνται , που πουλιούνται όπως τα πρόβατα ή τα λαμπρά μαργαριτάρια . Η απληστία του θα καταβροχθίσει τη γη και δε θα αφήσει πίσω της παρά μια έρημο .

Δεν ξέρω τίποτα . Τα ήθη μας είναι διαφορετικά από τα δικά σας . Η όψη των πόλεών σας προξενεί κακό στα μάτια των ερυθρόδερμων ανθρώπων . Αλλά αυτό μπορεί και να οφείλεται στο ότι ο ερυθρόδερμος είναι άγριος και δεν καταλαβαίνει .

Δεν υπάρχει ένα ειρηνικό μέρος στις πόλεις των λευκών ανθρώπων . Δεν υπάρχει τόπος όπου μπορείς να ακούσεις τα φύλλα που αναπτύσσονται την άνοιξη ή το θρόισμα των φτερών κάποιου εντόμου . Αλλά μπορεί να γίνεται έτσι , γιατί είμαι άγριος και δεν καταλαβαίνω . Ο θόρυβος των πόλεων φαίνεται να προσβάλλει μόνο τα αυτιά . Και τι ενδιαφέρον υπάρχει πια στο να ζεις , αν δεν μπορείς να ακούσεις τη μοναχική κραυγή του κοκκινολαίμη ή τις συζητήσεις των βατράχων , στα έλη , τη νύχτα ; Είμαι ένας ερυθρόδερμος και δεν καταλαβαίνω .

Ο ινδιάνος προτιμά ο γλυκό ήχο του αέρα , που ξεπετιέται πάνω από τα έλη και τη μυρωδιά του ανέμου , πλυμένου από τη βροχή του μεσημεριού ή αρωματισμένου από τα κουκουνάρια του πεύκου .

Ο αέρας είναι πολύτιμος για τον ερυθρόδερμο , γιατί όλα τα πράγματα μοιράζονται την ίδια αναπνοή · τα ζώα , τα δέντρα , ο άνθρωπος μοιράζονται όλοι την ίδια ανάσα . Ο λευκός άνθρωπος δε φαίνεται να δίνει σημασία στον αέρα που αναπνέει . Σαν έναν άνθρωπο που θέλει πολλές μέρες για να πεθάνει , είναι αδιάφορος για τη δυσοσμία . Αλλά αν σας πουλήσουμε τη γη μας , πρέπει να θυμάστε ότι ο αέρας μας είναι πολύτιμος , ότι ο αέρας μοιράζεται το πνεύμα του μ` όλα αυτά στα οποία δίνει τη ζωή . Ο άνεμος που έδωσε στον παππού μας την πρώτη του αναπνοή πήρε και τον τελευταίο του αναστεναγμό . Και αν σας πουλήσουμε τη γη μας , πρέπει να τη διαφυλάξετε και να τη διατηρήσετε ως ιερή , ως ένα τόπο όπου ακόμα όπου ακόμα και ο λευκός άνθρωπος μπορεί να πάει και να γευτεί τον αέρα που γλύκαναν τα αγριολούλουδα των  λιβαδιών .

Εξετάζουμε λοιπόν την προσφορά σας για να αγοράσετε τη γη μας . Αλλά αν αποφασίσουμε να τη δεχτούμε , θα βάλω έναν όρο : ο λευκός άνθρωπος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στα ζώα αυτής της γης όπως και στα αδέρφια του .

Είμαι ένας άγριος και δεν καταλαβαίνω άλλο τρόπο ζωής . Είδα κάπου χίλια βουβάλια να σαπίζουν στο λιβάδι , εγκαταλειμμένα από τον λευκό άνθρωπο , που τα είχε χτυπήσει μ` ένα τρένο που περνούσε από εκεί . Είμαι ένας άγριος και δεν καταλαβαίνω πως το σιδερένιο άλογο που καπνίζει μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το αγριοβούβαλο , που δεν το σκοτώνουμε παρά  μόνο για να τραφούμε .

Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τα ζώα ; Αν εξαφανίζονταν όλα τα ζώα , ο άνθρωπος θα πέθαινε από μια μεγάλη πνευματική ερημιά . Γιατί αυτό που συμβαίνει στα ζώα , σε λίγο θα συμβαίνει και στον άνθρωπο . Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα .

Πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας ότι το χώμα που πατούν έχει γίνει από τις στάχτες των προγόνων μας . Για να σέβονται τη γη , πείτε στα παιδιά σας ότι είναι εμπλουτισμένη από τις ζωές της φυλής μας . Διδάξτε στα παιδιά σας αυτό που διδάξαμε  και εμείς στα παιδιά μας , ότι η γη είναι η μητέρα μας . Ότι συμβαίνει στη γη , συμβαίνει και στους γιους της γης . Όταν οι άνθρωποι περιφρονούν το χώμα , περιφρονούν τον ίδιο τον εαυτό τους .

Ξέρουμε τουλάχιστον αυτό : η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο · ο άνθρωπος ανήκει στη γη  . Αυτό το ξέρουμε . Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα όπως το αίμα ενώνει μια οικογένεια .

Ό,τι συμβαίνει στη γη συμβαίνει και στους γιους της . Δεν είναι ο άνθρωπος εκείνος που ύφανε το νήμα της ζωής : εκείνος είναι μόνο μια κλωστή. Ό,τι κάνει το νήμα το κάνει στον ίδιο του τον εαυτό .

Ακόμα και ο λευκός άνθρωπος , που ο θεός του κάνει περίπατο και μιλάει μαζί του όπως δύο φίλοι που είναι μαζί , δεν μπορεί να απαλλαγεί από την κοινή μοίρα . Βέβαια , ίσως είμαστε αδέρφια . Αυτό θα το δούμε . Ένα πράγμα που ξέρουμε εμείς –και που ο λευκός θα ανακαλύψει ίσως κάποτε – είναι ότι ο Θεός μας είναι ο ίδιος Θεός . Ίσως να σκέφτεστε τη γη μας , αλλά δεν μπορείτε . Είναι ο Θεός του ανθρώπου , και ο έλεός του είναι το ίδιο και για το λευκό και για τον ερυθρόδερμο άνθρωπο . Αυτή η γη του είναι πολύτιμη , και το να βλάψει τη γη , είναι σαν να δείχνει περιφρόνηση στον δημιουργό του . Ο λευκός θα εξαφανιστεί κι αυτός ίσως  γρηγορότερα από τις άλλες φυλές . Μολύνετε το κρεβάτι σας και μια νύχτα θα πάθετε ασφυξία από τα ίδια σας τα απορρίμματα .

Πεθαίνοντας όμως θα ακτινοβολήσετε με ένταση , εξαιτίας της δύναμης του θεού που σας έφερε σ` αυτή τη γη και που , από κάποια πρόθεση , σας έκανε να κυριαρχήσετε σ` αυτήν και τον ερυθρόδερμο άνθρωπο . Αυτή η μοίρα είναι ένα μυστήριο για μας , γιατί δεν καταλαβαίνουμε πως όταν όλα τα αγριοβούβαλα εξοντώνονται , τα άγρια άλογα δαμάζονται , οι απόκρυφες γωνιές του δάσους μολύνονται από τους ανθρώπους και η όψη των λόφων που είναι γεμάτη από λουλούδια ασχημαίνει από τους γιους που μιλούν . Που είναι η λόχμη ; Εξαφανισμένη . Που είναι ο αετός ; Εξαφανισμένος . Το τέλος της ζωής είναι η απαρχή της επιβίωσης .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου